Sóvár története

A Keresztyén Ifjúsági Egyesület vezetői az 1991-es újjáalakulás után fontos célkitűzésüknek tekintették, hogy a korábban államosított ingatlanok pótlásával megfelelő intézményi hátteret biztosítsanak a KIE működéséhez országszerte. A törvényi szabályozás végül nem adott lehetőséget a kárpótlásra, viszont később állami tulajdonba levő, de társadalmi célra használt ingatlanok pályázati úton való tulajdonba adására került sor 1998-2001 között.

A Magyarországi Keresztyén Ifjúsági Egyesület 2001-ben a Kincstári Vagyonigazgatóság pályázatán nyert egy ingatlant, melyet ifjúsági konferencia-központ céljára alakított át az elmúlt években. Az épület korábban a Gyáriparosok Országos Szövetsége használatában, de azt megelőzően (az államosítások előtt) a budapesti főpolgármester villája volt, melyet több lépésben bővítettek.

A Sóvárat 2002-ben kezdtük átalakítani, felújítani. Eleinte szinte minden anyagi forrás nélkül, önkéntes munkával haladtunk az anyagi lehetőségeink szerint. Később már kaptunk komolyabb anyagi támogatást a Magyarországi Evangélikus Egyháztól, továbbá a Y's Men TOF támogatását is elnyertük. Közben németországi partnereink is folyamatosan gyűjtöttek számunkra. Nagy segítség volt amikor német és erdélyi fiatalok építőtábort szerveztek nálunk. A berendezési tárgyakat pedig a Johannita Segélyszervezet koordinálásával egy németországi szálloda berendezésének cseréjéből kaptuk. Végül hosszas munkálatok után 2006-ban kaptunk meg minden engedélyt, és azóta áll teljes egészében vendégeink rendelkezésére a Sóvár.

2002 – a kezdetek

Március közepén nagy sikerrel rendeztünk építőtábort „Áss, áss, ne csak építkezz!” címmel. Igyekeztünk elsősorban önkéntesen elkezdeni a munkát.

Az első ütem tartalma a nagyház belső kőműves munkáinak elvégzése (ajtók, ablakok, falak áthelyezése), illetve az emeleti fürdőszoba kialakítása. Ezzel a munkával vált lehetővé, hogy a hallei gyülekezet harminc fős csoportja október közepén itt tudott dolgozni kilenc napot, és megfelelő színvonalon tudtuk őket fogadni.

Az ő munkájukkal kezdődött az I/A ütem. Ennek keretében elkészült a torony alapja, illetve a kisház bővítéséhez a földet kiemelték. Ezen kívül az elégett fákat kivágták és készült egy nagy tűzrakóhely. Októberre elkészültek a végső tervek.

2003 – A Sóvár az MKIE mai legnagyobb lehetősége és veszélye

Már két önálló tábor is volt és ráadásul az egyik csoport nem is KIE-s!

Olyan ajándékot kaptunk a Sóvárban, mely egyszeri és megismételhetetlen. A Balaton partján egy hatalmas villaépület, mely valóban alkalmas arra, hogy néhány átalakítás és bővítés árán valódi ifjúsági konferencia központ legyen. Mindannyiunk figyelmének középpontjában volt a Sóvár: adakozás, pénzgyűjtés, eszközök, építőtáborok, stb.

Ebben az esztendőben főként nem túl látványos munkákat végeztünk. Bár négy emeleti szobát és egy fürdőszobát teljesen készre sikerült kialakítanunk. Tavasszal a kisház bővítményének alapozásával kezdtük el a munkákat, majd a falazások következtek és végül a nyár végén felkerült a tető. Messze nem tudtunk a tervezett ütemben haladni, vagyis áprilistól-szeptemberig teljesen leállt az építkezés leszámítva néhány apróbb munkát. Ősszel az emeleti nyolc szoba teljesen lakható lett és elkészül még egy WC a földszinten! Így a három hétre építőtáborozni érkező német csoportot már kulturáltan fogadhattuk. Sajnos a földszinten levő közösségi helységek közül csak egyet tudtunk használni és még azon is sok munka volt.

A nyár folyamán több építőtáborozó csoportot is fogadhattunk, akik nagyon lelkesek voltak és szép munkát végeztek. A fő probléma sajnos a pénzhiány volt, vagyis hogy nem sikerült anyagot venni és így csak olyan munkát tudtunk végezni, melynek nem volt anyagigénye, illetve a meglévőt tudtuk használni.

 

Ekkor elkezdtük a hazai adományszervezést, mely a téglajegyekkel kezdődött, majd az Országos Evangélikus Találkozón folytatódott adománygyűjtéssel. Mindkettőnek nagyon jó volt az eredménye még akkor is, ha a befolyt összeg az építkezés méreteihez képest elenyésző. Külföldön is az egyéni adományszerzés volt eredményes. Két nagyobb pályázattal próbálkoztunk 2003-ban. A GyISM által kiírt ifjúsági szálláshelyek felújítása pályázaton indultunk 6 millió Forint értékben, de nem nyertünk támogatást. A másik pályázatunkat a Y’s Men TOF projektjére adtuk be, melyen három éven keresztül évi 10.000 USD-t kapunk. A Magyarországi Evangélikus Egyháznál ismét kértünk 2004-re 3 millió Forint támogatást.

2004 – az áldás és reménység éve

Ebben az esztendőben az Úr megáldotta munkálkodásunkat és ismét reménységgel tekinthettünk előre.

  • februárra ismét stabil lett a tulajdonviszonyunk
  • nagyon sok látogatónk volt és egyre többen érdeklődnek a szolgálatunk iránt
  • több olyan helyről is kaptunk támogatást, ahonnan nem reméltünk
  • átadásra került a szolgálati lakás
  • reménységünk lehet a 2005. júliusi átadásra

Január végén újra elkezdtük az építkezést, ami azt jelentette, hogy azokat a munkákat igyekeztünk elvégezni, amelyek a március közepi kőműves munkakezdéshez feltétlenül szükségesek. Így a kisházban a villanyszerelést fejeztük be, ami az emeleten gyakorlatilag a nulláról indult, maradt még gipszkartonozás, ablakbehelyezés is. Időközben elkészült a lépcső acélszerkezete és arra ideiglenes járófelületet készítettünk. Emellett folyt a vízvezeték-szerelés is. A nagyházban elkészült a tél folyamán a villanyszerelés, illetve kipakoltuk az étkezőt és levertük a konyhában és étkezőben a szükséges mértékben a vakolatot.

 

Április végére a nagyház konyhája használható lett és ezáltal az étkező is pormentessé vált.

Augusztus közepén már beköltözhető volt a “kisház” és gyakorlatilag zökkenőmentesen üzemelt minden. A belső befejező munkák - festés, parkettázás, asztalos munka, központi fűtés – után, az év során elkészült a külső hőszigetelő vakolás is.

A nagyházban elkészült a torony szerkezete és a terasz. Ezzel megállt a beázás és értelmet kapott a földszinti étkező festése is. A festés az étkezőben és a konyhában a szeptember közepén befejeződött. Az asztalos októberig elkészítette az átadó ablakokat, így fűthető lett az étkező. Az ősz folyamán még befejezésre került a torony és előtér teteje, valamint a torony vízvezeték előkészítése. A 30 fős hallei építőtáboros csoport munkájának előkészítéseként a konyhában és a lépcsőházban lámpákat szereltünk fel, valamint némiképp berendeztük a házat. Ebben az évben kevesebb volt ugyan a szervezett építőtábor, de az önkéntes munkaórák száma közelít a tavalyi 3500 órához. A munkák jellegéből adódóan gyakoribb volt az egyéni segítség. A takarítás és kerti munkák mellett segítettek parkettázásban, villanyszerelésben és festésben is.

2004-ben dominált az asztalos és festő munka, de sok lakatos tevékenység is van, illetve jön velük kőműves is. Elkezdődött az udvar rendezése és a kerítés festése.

2005. Sóvár napok

Elkészült tetőfedés és nagymértékben a bádogos munka is. A maradék sittet elvitték.

A szobákban is megkezdődött a munka (mázolás, szerelések, parketta javítás, fektetés) és bebútorozva kezdhettük a tavaszt.

A Sóvár napok előkészítéseként sok mindent sikerült megvalósítani, és jó hangulatú volt az együttlét.

2006. Nyitás éve

Nehezen indult a nyár, mert nagy összeg hiányzott a befejezéshez, és az időből is kicsúsztunk egy kicsit. Természetesen még sok apró dolog elmaradt, de alapvetően működni tudtunk. Eléggé foltokban folyt az építkezés a nyáron, viszont rövid idő alatt nagyon sok pénzt költöttünk el. A gáz bevezetése elvitt 1,5 millió Forintot, míg a központi fűtés szerelése újabb 1 millió Forint volt. A kazánok beüzemelésével fűthetővé vált a ház. Közben megkezdtük a toronyrészben levő vizesblokkok, valamint a lépcsőház munkálatait.

Augusztusra minden engedélyünk meglett és  azóta ÜZEMELÜNK!

Az ősszel folytatódtak a külső munkák: elkészült a tetők utólagos ácsjavítása, és a tetőfedés is. Közben folyt az épület külső hőszigetelése, illetve készültek az ablakszárnyak.

Néhány belső adminisztratív dolog, szabályzat kidolgozása és a belső munkák maradtak hátra a télre.

2007-től már minden szabályzat, engedély birtokában és kialakult munkatársi gárdával üzemel a Sóvár. Javítás, karbantartás, fejlesztés mindig adódik. Igyekszünk megfelelni a változó igényeknek, de az alapvető célunk, hogy mindig tiszta, kulturált és biztonságos körülmények között fogadjuk az ideérkezőket.

© Sóvár 2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.