Túraútvonalak

Kossuth u. 71-es kereszteződés – Bél Mátyás kilátó – Szalonnasütő - Kossuth u. 71-es kereszteződés

(60 perc)

A 71-es út mentén Tapolca felé indulunk, majd az első felfelé haladó utcán balra fordulunk. Felkaptatunk a domb gerincére, ahol a keskenyedő aszfaltút jobbra fordul, mi pedig egy füves utcácskán balra térünk, amely nemsokára ösvénnyé szűkülve vág neki az emelkedőnek. Később ismét kiszélesedik, és egy kis nyeregbe ér: jobb oldalon feketefenyőkkel borított dombocska látszik. A nyereg után pár lépéssel keskeny ösvény ágazik ki bal oldalon, ezen folytatjuk utunkat, majd széles turistaútra érünk (sárga háromszög), melyen balra fordulva hamarosan a kilátóhoz érkezünk. Innen a sárga háromszög jelzést követve ereszkedünk le a Szalonnasütőhöz, majd pedig az aszfaltúton (Vállusi u.) sétálhatunk vissza a 71-es úthoz.

 

Szalonnasütő – Szoba-kő barlang – Szalonnasütő (90 perc)

A Bélap-völgyben haladó aszfaltúton észak felé indulunk (sárga jelzés), majd 1200 méternyi séta után jobbra térünk, továbbra is a sárga jelzésen. Utunk egyenes, több magasles is szegélyezi. Másfél kilométer megtétele után, a Fekete-hegy lábánál jobbra kanyarodik az út, hamarosan egy nyiladék keresztezi (itt is áll egy magasles), ezen térjünk jobbra. Kis völgybe ereszkedünk, melynek túloldalán nagy sziklák közt találjuk  a Szoba-kő barlangot. Magas, keskeny sziklafülke, mely a triász kori dolomit hasadékában alakult ki, falain ásványoktól származó elszíneződésekkel.

Visszafelé ugyanezen az útvonalon haladunk.

 

Szalonnasütő – Bélap völgy – Pele apó tanösvény – Bise kő tető – P- (Pele apó) – Szerelem tető – Szalonnasütő (90 perc)

A Bélap-völgyben felfelé indulunk, majd egykilométernyi séta után jobbra térünk a Pele apó tanösvényen. Az út hegygerincen halad. Később enyhül a kaptató, 1700 méter megtétele után érünk újabb kereszteződéshez, ahol lefelé kanyarodunk (a Pele apó és a piros négyszög itt együtt halad). Rövidesen újabb útkereszteződés, itt jobbra fordulunk (Pele apó – piros jelzés). Utunk legszebb, enyhén emelkedő-lejtő szakasza ez, ahol sok védett növényt figyelhetünk meg (kosborfajták, szúrós csodabogyó). A Szerelem-tetőhöz érve jobbra fordulunk, és a sárga kereszt jelzésen leereszkedünk a Szalonnasütőhöz.

Szalonnasütő – Bél Mátyás kilátó – Szerelem tető – Szalonnasütő (45 perc)

A sárga kereszt jelzésen térünk be az erdőbe, rövidesen pedig jobbra fordulunk a sárga háromszögön, amely egészen a kilátóig vezet. Ugyanezen az úton indulunk vissza, de tízpercnyi ereszkedés után, ahol a jelzés balra letér a sétaútról, mi egyenesen továbbhaladunk. A sárga kereszt jelzésre érve jobbra fordulunk, és felkaptatunk a Szerelem-tetőre, ahol kényelmes padokon pihenhetünk. Ugyanezen a jelzésen térhetünk vissza a Szalonnasütőhöz.

Szépkilátó – Szerelem tető – Batsányi kilátó – Szépkilátó (60 perc)

A piros jelzésen indulunk felfelé, a Pele apó tanösvény is erre halad. Tízpercnyi kaptatás után jobb oldalon a pap-hegyi kertekre láthatunk, balra pedig felhagyott dolomitbánya kráterébe tekinthetünk.  A Szerelem-tető padjain megpihenve tovább haladhatunk felfelé, az emelkedőről a Balaton irányába tekintve  éppen a Bél Mátyás kilátót láthatjuk a szemközti dombtetőn. Az emelkedő lankásabbá válik, és rövidesen jobbra fordulunk a piros háromszög jelzésen, amelyen néhány perc alatt elérjük a Batsányi-kilátót. A kilátótorony alatt indul tovább lefelé a piros háromszög jelzés egy keskeny ösvényen. Sűrű erdőben vezet az utunk, majd tízpercnyi ereszkedés után ligetes domboldalra érünk. A jelzés a Magyarágyi közön és utcán át vezet vissza a Szépkilátóhoz.

Szépkilátó – Szerelem tető – Sárga + - Bél Mátyás kilátó – Sárga háromszög – Szerelem tető – Szépkilátó (70 perc)

A piros jelzésen indulunk felfelé, a Pele apó tanösvény is erre halad. Tízpercnyi kaptatás után jobb oldalon a pap-hegyi kertekre láthatunk, balra pedig felhagyott dolomitbánya kráterébe tekinthetünk.  A Szerelem-tető padjain megpihenve lefelé indulunk a sárga kereszt jelzésen, majd balra térünk a kilátó táblát követve. A sárga háromszög jelzésen kapaszkodhatunk fel a Bél Mátyás-kilátóhoz, majd ugyanezen az úton, a Szerelem-tetőn keresztül térünk vissza a Szépkilátóhoz.

© Sóvár 2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.