Múzeumok - programok - látványosságok

Balatongyörök a Balaton egyik legszebb részén fekszik. A vízpart adta lehetőség mellett turistautak tucatja vezet a Keszthelyi-hegység belsejébe. Ezen kívül múzeumok, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kiállítóhelyei is könnyen elérhetők. A teljesség igénye nélkül igyekszünk egy kis áttekintést adni a lehetőségek közül, megosztva helyenként a tapasztalatokat. A felsorolást a közeli könnyen elérhető lehetőségekkel kezdjük.

Az aktuális lehetőségekről a programokról a Sóvárban is rakunk ki szórólapot, plakátot, de a közeli két Tourinform irodában (Strand és Kossuth u.) mindig naprakész információt tudnak adni, illetve kerékpárkölcsönzésre is mód van.

Hajókirándulás

Balatongyörök saját hajókikötővel rendelkezik, ahonnan tavasztól – őszig indulnak hajójáratok Keszthelyre, Balatonmáriafürdőre, Szigligetre és Badacsonyba. Ezen kívül vannak speciális hajó programok, de lehetőség van egyéni igények szerint kialakított útvonalra, időpontra.

Menetrend, és további lehetőségek: www.balatonihajozas.hu

 

Afrika múzeum

Könnyen megközelíthető akár gyalog is (45 perc), de kerékpárral, vonattal is. Balatonederics határában található, izgalmas és színvonalas kiállítás, vadon élő állatok bemutatásával, interaktív lehetőségekkel. Főleg alsó tagozatos korosztályig ajánljuk.

Www.afrikamuzeum.hu

 

Kalandpark – Gyenesdiáson

Nagyon jó megközelíthetőséggel – Alsógynesi vasúti megállótól néhány percre – nemrégiben nyílt a strand területén egy színvonalas kalandpark, melyet egyaránt ajánlunk minden korosztály részére.

http://www.kalandstrand.hu/

 

Festetics Imre állatpark és Természet háza

Keszthely innenső szélén elkerülő mellett található -a főleg az ősi magyar háziállatokat bemutató- állatpark. Egész évben nyitva levő park kiválóan alkalmas kisgyermekesek kirándulásához, de ajánljuk az általános iskolai korosztálynak is. Ezzel együtt is látogatható a Természet háza, ahol rossz idő esetén is szép keresztmetszetet kapunk -interaktív módon is- a Keszthelyi-hegység élővilágáról.

http://www.bakonyerdo.hu/index.php/erdogazdalkodas/turisztikamm/festetics-imre-allatpark

 

Csodabogyós barlang

Egy fantasztikus programlehetőség az extrém túrák kedvelőinek. Egész évben látogatható vezetéssel. A vezetés árában benne van a barlangász felszerelés kölcsönzése is, ugyanis a barlangban nincs világítás, és csak a legnehezebb részeken van létra, lánc.

www.csodabogyos.hu

 

Szigligeti vár

Egy folyamatosan fejlődő igényes bemutatóhely, gyönyörű kilátással. Igazi félnapos program. Megközelíthető kerékpárral, busszal, és hajóval.

www.szigligeti-var.hu

Keszthely

A város autóval, kerékpárral, busszal, hajóval és vonattal egyaránt könnyen és gyorsan elérhető.

Fő látványossága a Festetics kastély, mely szinte minden irányból már messziről látszik, és egész évben látogatható. Emellett a kastélyhoz kötődően több izgalmas kiállítás is felkereshető (kisvasút, vadászati, lovaskocsi) Emellett a város sétáló utcáján is találunk kisebb, de egyedülálló magánmúzeumokat, valamint sok kis boltot, és éttermet, büfét.

Részletes információ található a www.keszthely.lap.hu  portálon, vagy a város honlapján: www.keszthely.hu  , míg a kastély lapja: www.helikonkastely.hu

 

Tapolca

Tapolca mind vasúttal, mind busszal könnyen megközelíthető, bár a vasútállomástól kb. 15 perc gyalog a belváros. Talán legfőbb nevezetessége a Tavasbarlang www.bfnp.hu/magyar/oldalak/tapolcai_tavasbarlang/1/1 , de a tó környéke és a belváros is érdekes, érdemes sétálóhely: www.tapolca.hu   

 

Sümeg

Vasúttal nagyon kényelmesen megközelíthető Sümeg www.sumeg.hu , melygek fő látványossága a dinamikusan fejlődő vár www.sumegvar.hu . De részben a várhoz kapcsolódóan, részben más forrásokból a város folyamatosan fejlődik turisztikailag. Egy félnapos kirándulás kiváló célpontja lehet minden korosztály számára.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelyei

A környéken a Nemzeti Parknak nagyon sok, változatos,, és izgalmas bemutatóhelye található, melyekről részletesen a www.bfnp.hu/magyar/oldalak/bemutatohelyek lapon lehet tájékozódni, azon belül is a képekre görgetve és kattintva.

A bemutatóhelyek szinte mindegyike nehézkesen közelíthető meg tömegközlekedéssel, így elsősorban a bérelt busszal, saját gépkocsival érkezőknek javasoljuk, illetve lehetőség van a környéken buszbérlésre is. Emellett ezeket a programokat érdemes már otthon megtervezni, mert a nyitva tartások eltérőek lehetnek, illetve a legtöbb helyen érdemes (vagy csak azzal lehet) igénybe venni a vezetést, ami szintén egyeztetéshez kötött.

A teljesség igény nélkül, ajánlunk a környéken néhány már kipróbált lehetőséget:

 

Salföld

A Nemzeti Park által kialakított Természetvédelmi Major a falu fő nevezetessége www.bfnp.hu/magyar/oldalak/kali_medence_salfoldi_major/1/1 , de érdemes a nemrég még kihalásra ítélt falun is végigsétálni, határában a kőtengert megnézni, illetve kb. 20 perces gyaloglásra található az erdőben egy szépen feltárt pálos kolostorrom.

 

Kápolnapuszta

Gépkocsival fél órás út, de egy igazi élményt nyújtó fél-, akár egész napos kirándulás. Kápolnapusztán a bivalyrezervátum www.bfnp.hu/magyar/oldalak/kis_balaton_bivalyrezervatum/1/1  a Nemzeti Park nagyon színvonalas bemutatóhelye. Visszafelé érdemes megállni a jól kitáblázott Kányavári szigetnél, ahol egy kis keresztmetszetet kapunk a tanösvényen www.bfnp.hu/magyar/oldalak/kis_balaton_tanosvenyek/  a Kis-Balaton élővilágából.

 

Hegyestű

Ugyan egykicsit messzebb található (Zánka környéke), de a Balatongyörökről csodálatos panorámával látható tanúhegyek hivatalos bemutatóhely. Nem csak a kialakulásukról, de a bányászatról is nagyon hasznos információkat lehet szerezni, nem utolsó sorban érdemes felkereni a hegy tetejéről elénk táruló gyönyörű balatoni panoráma miatt. www.bfnp.hu/magyar/oldalak/kali_medence_hegyestu/1/1

 

Kotsy vízimalom

Önmagában nekiindulni ennek a fantasztikusan felújított ipari műemlék www.bfnp.hu/magyar/oldalak/keszthelyi_hegyseg_kotsy_vizimalom/1/1 megtekintésének nem érdemes. De ha „zala” levegőjébe szeretnénk beleszagolni, akkor Zalaszántó talán az egyik legjobb utirány. A vízimalom mellett izgalmas séta a falu határában levő Sztupa, de már közel járunk izgalmas Tátika, vagy Rezi várakhoz is www.bfnp.hu/magyar/oldalak/keszthelyi_hegyseg_turaajanlo/

 

Kis Balaton

Talán hazánk egyik legnagyobb természeti értéke a Kis Balaton, ennek megfelelően korlátozottan, de látogatható. Talán a legnagyobb élmény a Diás-szigetre www.bfnp.hu/magyar/oldalak/kis_balaton_dias_sziget/1/1 való látogatás, ahol a Fekete István gyűjtemény mellett Matula Bácsi kunyhója is megtekinthető. E vezetett túra mellett, más lehetőségeket is kínál a Nemzeti Park, melyeket érdemes a honlapjukon átnézni.

© Sóvár 2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.