Balatongyörökről

A falu már az őskorban is lakott volt, ezt bizonyítják az itt talált régészeti leletek. Római kori telepet és fürdőmaradványokat találtak a Kr.u. III. századból a Balaton-parttól néhány száz méterre, a Szépkilátó mellett. A római kori település romjaira épült később a középkori falu. Az Almádi Apátság (ma Monostorapáti) alapítólevelében lehet először találkozni a település nevével, 1121-ben. Elnevezését valószínűleg a szigligeti bán (II. Atyusz bán) fiának, Gyürknek köszönheti.

A török időkben a település viszonylag épségben maradt. 1696-ban már Meszes Györök néven lehet hallani a településről. Ezt a nevet annak köszönheti, hogy a település lakói a halászat mellett mészégetéssel foglalkoztak. A falu 1734-ben a Festetics család tulajdonába került.

A falu életében a változást a 20. század eleje hozta. Ekkor jelentek meg a rendszeres fürdővendégek, 1902-ben megépült a falut átszelő vasút, majd öt év múlva elkészült a strandfürdő is. Az ehhez szükséges területet II. Festetics Tasziló ajándékozta a falunak. Tulajdonjogát azonban megtartotta. Az 1910-es években indult meg a strand parkosítása, s ekkor ültette Lady Hamilton, Festetics Tasziló felesége a ma is látható platánsort. Ebben az időben kapta a ma is ismert Balatongyörök nevet a település.

A fürdőtelepet 1920-ban nyilvánították üdülőhellyé, 1932-ben pedig elkészült a strand melletti móló is.

Az egykor egy utcából álló település a fürdőélet megindulása után fejlődésnek indult. Önálló plébánia épület, kialakult a villasor és új utcák születtek ebben az időben. 1990-ben a település az Európa legszebb falvainak járó Európafalu (Prix dHonneur) kitüntetést vehette át.

Mára Balatongyörök csendes üdülőfaluvá alakult, ahol a lakosok nagy része a turizmusból él, de mind hazai, mind külföldi nyugdíjasok választották állandó lakóhelyül. A nyári idegenforgalmi élet mellett az őszi-téli hónapokban gazdag társadalmi élet van.

A két nagy szálloda mellett a kisebb panziók és magánszállások dominálnak, melyek színvonala folyamatosan alkalmazkodik a növekvő vendégigényekhez.

Egy az egész évben nyitva tartó Tourinform irodát tart fenn községünk, mely a szállásközvetítésen túl kerékpárkölcsönzéssel is foglalkozik, de minden területen juthatunk hasznos és naprakész információkhoz.

© Sóvár 2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.